top of page

Nieuwsbericht 8

​

Energiegebruik gebouw is betere maat energieprestatie dan energielabel.

6 juni 2024

​

Het werkelijk energiegebruik geeft een nauwkeuriger beeld van de energieprestatie van gebouwen dan theoretische energielabels. Het behalen van de klimaatdoelen vereist een significante daling van het energiegebruik, bijvoorbeeld tot het Paris Proof-niveau voor kantoren van 70 kWh/m². Het werkelijk energiegebruik is eenvoudiger en goedkoper te verkrijgen dan energielabels en biedt meer actuele en praktische voordelen.

 

Slimme meters in gebouwen geven een actueel beeld van het energiegebruik. Voor kleinverbruik (max. 3 x 80A) regelen regionale netbeheerders de datadoorgifte, terwijl voor grootverbruik de eigenaar zelf een meetbedrijf moet kiezen. Er zijn verschillende tools en methoden beschikbaar om energiegebruik te monitoren, zoals apps en het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU).

 

Inzicht in energiegebruik is essentieel voor zowel huurder als verhuurder. Het delen van energiedata tussen huurder en verhuurder kan leiden tot verbeterde verduurzaming en lagere operationele kosten. Er bestaan echter nog bezwaren en obstakels vanuit huurders over het delen van deze data.

 

Verschillende instrumenten bieden inzicht in energiegebruik en helpen bij het vergelijken van gebouwen en het behalen van klimaatdoelen. Het WEii (Werkelijke Energie intensiteit indicator) is een standaard geworden voor het bepalen van werkelijk energiegebruik. Benchmarks van het CBS en de WEii-methodiek worden gebruikt voor monitoring en vergelijking.

 

Submeters binnen gebouwen geven gedetailleerd inzicht in energieverdeling en helpen bij het identificeren van inefficiënties. Vanaf 2024 is het mogelijk om met de WEii-tool gebouwen te certificeren op werkelijk energiegebruik.

 

Er komt steeds meer regelgeving gericht op energielabels en werkelijk energiegebruik. Rapporteringsverplichtingen zoals de CSRD vereisen gedetailleerde informatie over energiegebruik en COâ‚‚-emissies. Er is behoefte aan een centraal register voor warmte- en koudegegevens en openbare toegang tot energiedata. Actuele benchmarks en een uniforme indeling van gebouwtypen en gebruiksfuncties zijn nodig voor effectieve monitoring.

 

Het sturen op werkelijk energiegebruik biedt nauwkeurige inzichten en praktische voordelen voor verduurzaming. Er zijn verschillende tools en methoden beschikbaar om dit energiegebruik te monitoren en te optimaliseren, wat bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Samenwerking tussen huurder en verhuurder, en het naleven van nieuwe wet- en regelgeving zijn cruciaal voor succes.

 

De Dutch Green Building Council (DGBC) is een organisatie die zich richt op de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland. Ze ontwikkelen programma's op het gebied van COâ‚‚-reductie, circulariteit, gezondheid en klimaatadaptatie en beheren het BREEAM-NL keurmerk voor duurzame prestaties van gebouwen. Het bovenstaande is een samenvatting van het whitepaper "Sturen op werkelijk energiegebruik" van de DGBC.

 

Neem contact op met EG Delft wanneer u vragen heeft over dit onderwerp.

​

bottom of page