EG Delft
Nieuwsbericht 1
Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft van kracht!
22 februari 2024
​
Op dinsdag 13 februari 2024, heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel afgewezen dat de afbouw van de salderingsregeling voor zonne-energie in stappen voorstelde. Dit ondanks dat de Tweede Kamer eerder het voorstel had goedgekeurd.
Salderingsregeling voor zonne-energie uitgelegd
Sinds 2004 stimuleert de salderingsregeling kleinverbruikers om zonnepanelen aan te schaffen door het opwekken van duurzame energie financieel aantrekkelijker te maken. De regeling maakt het mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om de stroom die ze opwekken maar niet direct gebruiken, terug te leveren aan het net. Deze teruggeleverde stroom kan vervolgens in minder zonnige periodes, zoals de winter, worden verbruikt. Het financiële voordeel ontstaat doordat de opgewekte stroom in de zomer (wanneer de stroomprijs lager is) kan worden 'gesaldeerd' met het verbruik in de winter (wanneer de stroomprijs hoger is).
Impact van de Salderingsregeling op het milieu
Eind 2023 telde Nederland ongeveer 2,6 miljoen woningen met zonnepanelen. Deze huishoudens profiteren van lagere energiekosten en dragen bij aan de productie van duurzame energie. Hoewel het kabinet plannen had om de regeling af te bouwen met het argument dat zonnepanelen ook zonder deze regeling aantrekkelijk zijn door dalende prijzen en verbeterde efficiëntie, blijft de regeling nu behouden. Een bijkomend argument tegen de afbouw was dat eigenaren van zonnepanelen zonder de regeling aangemoedigd zouden worden om hun opgewekte stroom direct te gebruiken, wat een efficiënter energiegebruik bevordert.
Stroom terugleveren en vergoeding
Als je meer groene stroom opwekt dan je zelf verbruikt, lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Voor deze teruggeleverde groene stroom ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding wordt jaarlijks berekend op basis van het teruglevertarief dat in je energiecontract is vastgelegd.
De handhaving van de salderingsregeling betekent dat eigenaren van zonnepanelen kunnen blijven profiteren van financiële voordelen en stimuleert de verdere adoptie van zonne-energie (lees aanschaf van zonnepanelen) in Nederland.
​
​