top of page

Kennis

Wat is de relatie tussen CSRD en ESG?

​

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en ESG (Environmental, Social, and Governance) zijn nauw met elkaar verbonden, omdat de CSRD gericht is op het verbeteren van de rapportage en transparantie over ESG-factoren binnen bedrijven.

Hier is hoe de twee concepten zich tot elkaar verhouden:

 

1. Inhoudelijke focus

  • ESG verwijst naar de drie brede categorieën van onderwerpen (milieu, sociaal en bestuur) die relevant zijn voor de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf. ESG-factoren omvatten bijvoorbeeld milieubeheer, klimaatverandering, arbeidsrechten, diversiteit, ethiek en bestuursstructuren.

  • De CSRD verplicht bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun prestaties en risico's op het gebied van ESG. Het is een richtlijn die bedrijven aanzet om systematisch en gedetailleerd verslag uit te brengen over deze drie domeinen.

 

2. Regelgevend kader

  • ESG als concept is breder en kan door bedrijven vrijwillig worden toegepast. Het is een raamwerk dat wordt gebruikt door investeerders, regelgevers en andere belanghebbenden om de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf te beoordelen.

  • De CSRD is een specifieke wettelijke verplichting binnen de Europese Unie. Het legt bedrijven op om ESG-informatie te rapporteren volgens gestandaardiseerde richtlijnen, waardoor de informatie consistent en vergelijkbaar wordt.

 

3. Transparantie en verantwoordelijkheid

  • ESG-rapportages kunnen variëren in kwaliteit en diepgang, afhankelijk van de vrijwillige keuzes van een bedrijf of de verwachtingen van investeerders.

  • De CSRD streeft ernaar om deze variabiliteit te verminderen door gestandaardiseerde rapportagevereisten in te voeren voor ESG-informatie. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om gedetailleerde en betrouwbare informatie te verstrekken die kan worden geverifieerd door derden.

 

4. Doelgroep en impact

  • ESG is van belang voor een breed scala aan stakeholders, waaronder beleggers, klanten, werknemers en overheden, die duurzaamheidsprestaties willen begrijpen en beoordelen.

  • De CSRD richt zich primair op het informeren van deze stakeholders door bedrijven te dwingen om meer transparantie en verantwoordelijkheid te tonen in hun ESG-prestaties.

 

In essentie is de CSRD een specifiek regelgevend instrument dat bedrijven verplicht om uitgebreide ESG-rapportages te doen. Het zorgt ervoor dat ESG-criteria niet alleen een vrijwillige praktijk zijn, maar een geïntegreerd onderdeel van de bedrijfsrapportages en -strategie, met het doel om duurzaamheid te bevorderen en risico's te beheren

bottom of page