top of page

Kennis

Wat houdt CSRD in?

​

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een richtlijn van de Europese Unie die bedrijven verplicht om uitgebreide rapportages te doen over hun impact op het gebied van duurzaamheid, milieu, sociale aspecten en governance (ESG). De CSRD bouwt voort op de bestaande NFRD (Non-Financial Reporting Directive), maar breidt de reikwijdte en de eisen aanzienlijk uit.

​

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de CSRD:

​

1. Uitgebreidere rapportagevereisten

Bedrijven moeten gedetailleerdere informatie verstrekken over hun duurzaamheidsinspanningen, waaronder hun milieubelasting, sociaal beleid, diversiteit, mensenrechten, anti-corruptiemaatregelen, en de impact van hun activiteiten op klimaatverandering.

​

2. Toepassingsgebied

De CSRD geldt voor een breder scala aan bedrijven in vergelijking met de NFRD. Dit omvat alle grote ondernemingen (zoals gedefinieerd door de EU) en alle beursgenoteerde bedrijven, inclusief kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), met enkele uitzonderingen.

​

3. Auditing en verificatie

De gerapporteerde duurzaamheidsinformatie moet worden gecontroleerd door een externe partij, wat een extra laag van transparantie en betrouwbaarheid toevoegt.

 

4. Harmonisatie van standaarden

De CSRD vereist dat bedrijven rapporteren volgens uniforme, EU-brede rapportagestandaarden die specifiek zijn ontwikkeld voor duurzaamheidsrapportage. Dit moet ervoor zorgen dat de informatie vergelijkbaar en consistent is tussen verschillende bedrijven en sectoren.

 

5. Digitale rapportage

Bedrijven moeten hun duurzaamheidsrapportages digitaal indienen in een gemeenschappelijk format dat door de EU wordt vastgesteld, waardoor de toegang tot en de analyse van deze gegevens door stakeholders, zoals beleggers en toezichthouders, wordt vergemakkelijkt.

 

De CSRD is bedoeld om de transparantie over duurzaamheidsprestaties van bedrijven te vergroten en investeerders en andere belanghebbenden beter te informeren over de risico's en kansen die verbonden zijn aan duurzaamheid. De richtlijn speelt een centrale rol in de bredere EU-strategie om te zorgen voor een duurzamer en veerkrachtiger economisch systeem.

​

​

bottom of page